Fänkål

Fänkål (Foeniculum vulgare) är en flerårig växt som blir cirka 1,5 meter hög. Bladen är mycket finflikiga (dilliknande) och doftar aromatiskt och lakritsliknande. Hela växten innehåller eteriska oljor.

Under blomningstiden utvecklas ganska bleka stjälkar, med kraftiga förtjockningar vid markytan. Blommorna är tämligen oansenliga och gula och växer i flockar som blir mellan 5 och 15 centimeter breda. Frukten är ett torrt frö som är mellan 4 och 9 millimeter långt och hälften så brett.

Fänkål kommer ursprungligen från södra Europa, framför allt medelhavsområdet, samt från sydvästra Asien.

De torkade fröna används till sås, fiskrätter och som brödkrydda (därvid ofta tillsammans med anis). Blad och stjälk — i första hand de förtjockade nedre delarna av stjälken — används i matlagning med den färska växten. Färsk fänkål kan bl a användas till sallad eller griljeras i ugn. Dock försvinner lakritsaromen vid tillagningen.

Fänkål lär vara bra för mycket, den ska bl.a. bota hosta, vara kramplösande, öka aptiten, underlätta matsmältningen och öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar.

I England lär man förr ha hängt upp en knippe fänkål över ytterdörren för att skrämma bort trollen.

(Källa Wikipedia)

Finns i gårdsbutiken, välkomna!

20130714-210752.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.