Rödbetor

Rödbetan kom till Norden på 1600- och 1700-talet. Växten är lättodlad och härdig och kan i gynnsamma lägen odlas långt norrut i landet. Rödbetor äts ofta som nykokta primörer eller, kanske ännu vanligare, inlagda, ofta till pyttipanna. De har också den tydliga effekten att de färgsätter mänsklig urin.

Betorna och blasten har högt näringsvärde. Blasten är också smakfull och kan användas i till exempel somrig rödbetssoppa, en variant av borsjtj.

Rödbetor är inte bara fantastiskt gott utan är även bra för levern och blodtrycket sägs det.

(Källa Wikipedia)

Tips: Prova även våra gulbetor, hemskt vackra, minst lika goda, men något mildare i smaken.

Finns dagsfärska i gårdsbutiken, välkomna!

20130713-110938.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.