Squash

Squash kan delas in i sommarsquash och vintersquash. Sommarsquash, även kallad zucchini eller ibland courgette, är en växt vars oftast gröna eller gula frukter äts som grönsak. Andra färger förekommer, men är inte vanliga. De mest förekommande sorterna har frukter med gurkliknande form, men det finns även andra former. Vintersquash har ett hårdare skal, oftast sötare kött, och kan lagras betydligt längre än sommarsquashen. Vintersquashen liknar mer en pumpa än vad zucchinin gör, och används på samma sätt

(Källa Wikipedia)

Finns i gårdsbutiken nu, välkomna!

20130714-210603.jpg

Potatis

Örnahusens potatis är vi extra stolta över. Så pass att det blir flera delar om potatisen. Varje morgon under sommaren tar vi upp precis så mycket så att det räcker en dag. Detta så att du alltid ska vara säker på att det är färska knölar du får i grytan. Här är lite mer info om potatisen.

Potatis (Solanum tuberosum) är en art som tillhör familjen potatisväxter. Potatis är också den allmänna benämningen på växtens rotfrukt vilken är stapelföda i en stor del av världen. Växten förekommer vilt i Sydamerika, där även flera snarlika arter odlas. Flera arter i familjen potatisväxter odlas som föda. Däribland potatis och tomat.

De tre största potatisproducerande länderna 2007 var Kina (72 miljoner ton), Ryssland (36,7 miljoner ton) och Indien (26 miljoner ton). De tre toppkonsumerande länderna per capita och år 2005 var Vitryssland (181 kg per capita), Kirgizistan (143 kg per capita) och Ukraina (136 kg per capita).

Potatisen är en flerårig ört med parflikiga blad. I Sverige fryser den emellertid bort på vintern (om den nu till äventyrs skulle råka bli oskördad) och blir därför inte mer än ettårig. Plantan blir mellan 30 och 80 cm hög och dess ovanjordiska delar är giftiga. I synnerhet gäller det frukten – ett tomatliknande (tomat är en nära släkting till potatis) bär med många små, njurlika frön – som utvecklas ur de vita, rosaröda, gula eller blå blommorna. Som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier innehåller hela potatisväxten utom stamknölarna ämnet solanin som är giftigt för både människor och djur.

De ätbara stamknölarna växer under mark och är oftast vita, gula, eller rosa. Skalet kan variera mer i färg. Skalet går att äta om man rengör potatisen ordentligt, och det är omtvistat huruvida det är nyttigt eller inte att skala potatis. Å ena sidan innehåller potatisskalet många nyttiga näringsämnen, men å andra sidan samlas lätt miljögifter i det. Om knölarna utsätts för solljus börjar skalet producera klorofyll och får då en grön färg. Samtidigt produceras solanin, varför gröna potatisar inte bör konsumeras.

(Källa Wikipedia)

20130722-135042.jpg

Hönsen

Hönsen är inte till salu, däremot har vi gott om ägg. Hönsen fyller också en annan funktion och det är att hålla barnen sysselsatta medan föräldrarna i lugn och ro handlar i butiken.

Höns älskar nämligen allt som är grönt och det är mycket uppskattat att sticka till en höna ett grässtrå eller två. Eller varför inte ett rödbetsblad, fråga i butiken, det finns nästan alltid något gott som hönsen uppskattar.

Och visste ni förresten att allt grönt som barnen matar hönsen med hjälper till att göra äggulorna extra gula? Tänk på det nästa gång du äter ett av våra ägg.

20130722-212725.jpg