Potatis och löksoppa

När man söker på nätet efter potatis och löksoppa så hittar man mängder av recept. Allt ifrån Leifs Mannerströms som ska toppas med Gruyère-ost till långt enklare sopprecept liknande den vi gjorde häromdagen.

Vi provade att göra vår soppa på nyplockad potatis från gårdsbutiken (vi grävde fram minisarna) och schalottenlök, men det går precis lika bra med vanlig gul lök.

Sätt på en full vattenkokare med vatten innan du börjar, sparar el och tid. Häll lite olivolja i en stor gryta och bryn löken, toppa gärna med en nypa socker, kanske inte gör jättemycket för smaken men det känns proffsigt.

Skala (ifall det behövs) och dela potatisen i mindre bitar. Låt den få redigt med färg tillsammans med löken en stund på hög värme så att det nästan blir lite bränt i botten, det däremot gör mycket för smaken.

Häll sedan på det varma vattnet från vattenkokaren och tillräckligt med buljong för att det ska smaka soppa (provsmaka). Biofoods grönsaksbuljong är bäst (finns på Coop), men vill man lyxa till det så kan man använda grönsaksfond.

Låt sedan soppan koka i 20-30 min så att potatisen blir riktigt mjuk. Ifall ni undrar om hur mycket ni ska göra, ta i så ni spricker och lite till, alla gillar rester! Dessutom går det utmärkt att frysa in.

Tips: Det går att mixa soppan ifall man vill ha variation. Prova också klimp, det är roligt och lite gammeldags.

 

20130712-092926.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.