Sockerärt

Sockerärt (Pisum sativum). Är en mycket gammal kulturväxt som troligen härstammar från åkerärten. Denna växer vild i Medelhavsländerna och i Främre Asien. I Sverige har ärtodlingen betytt mycket för folkhushållningen alltsedan medeltiden. Baljorna är platta och breda och kan ätas utan tillagning. Sockerärterna ska ätas innan fröna har nått nämnvärd utveckling. Det är då sockerärterna ha den söta smaken. Sjud hela baljorna i lätt saltat vatten ett par minuter och ät dem varma med smör. De passar bra till både kött och fisk.

(Källa Grönsaksmästarna)

Sockerärterna är fortfarande få och små på åkern, men har du tur så kan det finnas en låda i gårdsbutiken när du kommer.

20130714-101215.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.